De Batavierence is een Heyendaalactiviteit die inmiddels een speciaal plekje heeft verworven in onze groene geschiedenis. Volgende week vindt de 49e editie plaats. Uiteraard anders dan andere jaren, maar in tegenstelling tot vorig jaar gaat er dit jaar gelukkig wel iets gebeuren. We vroegen de Batacommissie van dit jaar, Lieke Penninx (D2) en Thijs Hendriks (H5), wat meer te vertellen over deze bijzondere editie, en we duiken even de (Heyendaal)archieven in.

Lopen omdat het moet, feesten omdat het kan

Bij de Bata ren je normaal gesproken als team in 25 etappes (3 ploegen) ruim 175 kilometer van Nijmegen naar Enschede. Het startschot klinkt om 00.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zaterdag rond 18.00 uur komen de laatste lopers, aangemoedigd door duizenden teamgenoten en feestvierders, aan op de campus in Enschede. Een heroïsch moment, zowel voor de laatste loper als de rest, want dan kan het feest echt losbarsten. Volleyballers zijn nou niet bepaald hardlopers – uiteraard op enkele uitzonderingen na – maar feesten kunnen we daarentegen als de beste. Daarom is het des te mooier dat er toch elk jaar weer 25 diehards meedoen aan ‘s werelds grootste estafetteloop. Maar dat is waarschijnlijk omdat het feest elk jaar weer mooie verhalen oplevert.

De Bata in C-times

Dit jaar helaas nog even geen groot feest, maar wel een soort van evenement. De organisatie van de Bata zelf heeft niet heel veel in petto. Maar onze eigen Bata-strijders Lieke en Thijs organiseren dit jaar desondanks de Bata voor Heyendaal. Dat doen ze zelfs al voor het 2e jaar op rij, waarbij de editie vorig jaar natuurlijk helemaal werd afgelast. Met een heus trainingsschema en een eigen Strava-groep is er toch een beetje sprake van het Bata-gevoel. We vroegen hen hoe het is om het dit jaar te doen en wat ze allemaal in petto hebben:

“Het leek ons eigenlijk heel leuk om juist een evenement met de combi van hardlopen en feesten te organiseren. Een vet weekend. Maar dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Helaas biedt de hoofdorganisatie niet echt een leuk alternatief. Maar wij proberen er toch wat van te maken. En met de Strava-groep kunnen we elkaar nog een beetje motiveren. We hebben nog een tof idee voor deelnemers om filmpjes te maken. Morgen ontvangen alle deelnemers een mail met meer info hierover.” In totaal doen 19 fanatieke Heyendalers mee aan de alternatieve Bata (125 km). Hulde aan Lieke en Thijs die er samen toch wat van proberen te maken!

Een duik in de archieven

Voor jullie vermaak zijn wij nog even de archieven ingedoken. Op de Heyendaal Facebook staan nog foto’s van een mooie editie uit 2015. Spot jij de (bejaarde) Heyendalers die daar al aan meededen?

We wensen alle lopers alsnog veel plezier komend weekend! Meer informatie over de Bata en het ontstaan ervan vind je op de website van organisatie. Op naar een echte, volledige editie in 2022!