Sinds gisteren bevinden we ons officieel weer in het seizoen van de lammetjes, krokusjes en langzaam oplopende temperaturen. Bij dat laatste ligt de nadruk nog wel op ‘langzaam’, maar goed alle beetjes helpen en van elk zonnestraaltje kun je genieten. Dit betekent ook dat we langzaam het aantal laagjes kleding kunnen gaan afbouwen tijdens de buitentrainingen en we nog meer kunnen genieten van het volleyballen. 

Want dat is wat we natuurlijk allemaal weer willen. Genieten van volleybal, zoals we dat iets meer dan een jaar geleden nog konden doen. Toen voor velen van ons volleybal de manier was om na een lange dag werken of studeren even te ontspannen samen met je (nieuwe) groene vrienden. Volleybal is onze verbindende factor en zorgt vaak voor veel blijheid en vermaak. Dat is de power van de sport

Wat nou als je die power in kunt zetten voor mensen die niet het geluk hebben om zelf hun leven te bepalen en dagelijks meer bezig zijn met overleven in plaats van leven? Dat is precies de gedachte die leeft bij de mensen van Let’s Keep The Ball Flying (LKTBF). Zij zetten zich in om mensen door middel van volleybal te verbinden en lichtpuntjes te bieden in hun leven. Zodat zij net als wij kunnen ervaren dat volleybal kan zorgen voor vriendschappen, ontspanning, vrolijkheid en het creëren van mooie herinneringen. 

Dit is precies wat de mensen in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (Griekenland) wel kunnen gebruiken. De mensen in dit kamp hebben levenservaringen die je niemand gunt. Ze hebben alles achtergelaten in de hoop ergens anders dan in hun thuisland een beter leven op te kunnen bouwen, alleen of samen met hun familie. Vervolgens komen ze, na vaak een lange zware reis, terecht in een vluchtelingenkamp. Dit staat gelijk aan slechte leefomstandigheden. Er moet dicht op elkaar worden geleefd, met meerdere families in een tent. Waar wij soms doen alsof privacy het grootste goed is wat we bezitten, kunnen deze mensen dat dus wel op hun buik schrijven.

Maar dat is nog niet alles wat deze mensen op hun bordje hebben gekregen de afgelopen tijd. In september 2020 is er namelijk meerdere keren brand uitgebroken op kamp Moria. Hierdoor zijn de inwoners voor de tweede maal in hun leven alles verloren en namen de zorgen weer erg toe. Inmiddels zijn een groot aantal van deze mensen ondergebracht in een nieuwe tijdelijke kamp, dat georganiseerder is maar nog steeds zijn de leefomstandigheden niet veel verbeterd. 

Deze mensen kunnen dus wel een lichtpuntje gebruiken om ze even uit de dagelijkse zorgen te halen. Samen met Guus van den Elzen (coach D1), wil de schrijver van de stukje proberen om ze dit lichtpuntje te bieden. We zullen vanaf eind april tot half juni naar Lesbos gaan om daar volleyballessen te geven. Daarnaast zullen we gaan proberen om een duurzaam volleybalprogramma op te zetten, zodat de bewoners van kamp Moria ook na ons vertrek kunnen genieten van onze geliefde sport. 

Voor dit project hebben we actiepagina vanuit LKTBF. Via deze pagina en social media zullen we onze voorbereidingen en werkzaamheden met jullie delen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een kleine bijdrage te doen aan dit project. Hiermee hopen we samen met jullie de zon in het leven van de mensen in kamp Moria weer wat meer te kunnen laten schijnen.

 

 

Foto: Silas Zindel