Op kerstavond klokslag 00.00 ging de Top 2000 van Radio 2 van start. Wij waren als Promocie erg benieuwd hoe een Groene Top2000 eruit zou zien en we hebben jullie gevraagd je stem uit te brengen. Vervolgens heeft, hoe kan het ook anders, DJ Hauskampf jullie antwoorden bestudeerd en ze samengebracht in een lijst. Al jullie antwoorden hebben geleid tot een lijst van maar liefst 193 liedjes! De meeste liedjes zijn maar één keer ingevuld, maar er zijn zeventien liedjes waarop meerdere Heyendalers hebben gestemd. 

Meest genoemde artiest
De artiest die het meest is ingevuld is Queen. De band staat met maar liefst vijf nummers in de Groene Top2000 op de voet gevolgd door Kensington en ABBA met vier genoteerde liedjes. Bohemian Rhapsody staat als hoogst genoteerde lied van Queen in de Groene Top2000, maar staat zoals bij Radio 2 op de tweede plek. Je zou zeggen dat de Groene Top2000 dan veel weg heeft van de Top2000 van Radio 2, maar niets is minder waar. Zo werd er maar één keer gestemd op Hotel California van The Eagles en ook Piano Man van Billy Joel mocht maar één stem ontvangen. 

Bloedspetterende campagne
We hebben als Promocie veel antwoorden van jullie gekregen en er is zelfs een campagne gestart om een lied hoog in de lijst te krijgen. Bas van Lonkhuijzen deed een oproep om te stemmen op Bloedspetters van Steen. Het lied heeft volgens Bas een lekkere flow en is licht shockerend, daarom hoort het nummer thuis in de Groene Top2000. Derk Haverkamp steunde zijn teamgenoot en stemde ook op deze bijzondere muziek. 

We will rock you
Opvallend is de hoeveelheid rockmuziek waarop is gestemd. Vele Heyendalers zijn blijkbaar niet vies van een paar scheurende gitaren. Zo werd er drie keer op Uprising van Muse gestemd. Heyendalers vinden Muse fantastisch en sommige waren ook aanwezig bij het concert in de Goffert. Door deze song te luisteren wanen ze zich weer even in een vol Goffertpark. Naast Muse is er ook veel gestemd op Kensington. Een echte fan heeft veel moeite genomen om te duiden waarom Control het beste nummer is van de band:  ‘Dit is voor mij het beste nummer wat Kensington gemaakt heeft. Niet erg bekend onder het grotere publiek, maar onmisbaar voor fans. Het sleept je zachtaardig mee om vervolgens onder begeleiding van drums het scherpe gitaargeluid helemaal uit je plaat te gaan. Bij het meeschreeuwen worden keel en longen dan ook niet gespaard.’. 

Succes van Nederlandse bodem
Kensington was niet de enige act van Nederlandse bodem waarop werd gestemd. Het aanstormend talent rapper Snelle staat met maar liefst drie nummers in de Groene Top2000, maar ook voor doorgewinterde Nederlandse artiesten is er plek in de lijst. Zo werd er gestemd op Jan Smit en Gerard Joling met het lied echte vrienden. Hiervoor werd de volgende mooie motivatie gegeven: ‘Als tiener was ik al groot fan van Jan Smit, dus hij mag zeker niet ontbreken in mijn lijstje. Echte vrienden is een nummer die echt goed beschrijft hoe vriendschap kan zijn. Heyendaal is natuurlijk een plek waar sommigen ‘echte vrienden’ maken, dus vandaar dit toepasselijke lied.’.

Coronacrisis
De invloed van de Coronacrisis was ook te merken in het stemgedrag van de Heyendalers. Zo werd er gestemd op Tebbie nou op je muil van Jopie Parlevliet en werd ook Virus gekozen van Martin Garrix met de motivatie ‘Toepasselijke titel voor 2020: geen feestjes, geen festivals, niet naar het café’. Het verlangen naar de kroeg werd bij sommige keuzes ook zeer helder. Zo werd er gestemd op liedjes die iedereen toch het liefst keihard en vals meeblèrt met iets te veel biertjes op. Zo mist iemand het om Lay all your love on me van ABBA mee te schreeuwen en ook High School Musical – We’re all in this together (lijflied van D9 2019-2020) staat in de lijst! We verlangen naar de kroeg, maar het liefst spelen we natuurlijk weer wedstrijden en dat is terug te zien in de nummer 1 van de Groene Top2000, namelijk de favoriete inspeelsong. Op elke inspeellijst staat dit nummer al bovenaan en dan moet hij ook op de eerste plek staan in de Groene Top2000. De nummer één is: Ronnie Ruijsdaal – Nijmegen!

De ultieme top 17
Zoals eerder al gezegd zijn de meeste liedjes een keertje ingevuld, maar er zijn een paar uitblinkertjes die vaker zijn ingevuld. Hierdoor is er een ultieme Top 17 ontstaan en die ziet er als volgt uit: 

 1. Ronnie Ruysdael – Nijmegen
 2. Queen – Bohemian Rhapsody 
 3. Hero – Toen ik je zag
 4. Led Zeppelin – Stairway to Heaven 
 5. Muse – Uprising 
 6. Steen – Bloedspetters 
 7. Pink Floyd – Wish you were here
 8. Guns ‘n Roses – November Rain 
 9. All Stars – Groen als gras 
 10. Dire Straits – Sultans of Swing 
 11. Queen – Love of my life 
 12. Kyteman – Sorry 
 13. Arcade Fire – Everything now 
 14. Linkin Park – In the End
 15. Kensington – Sorry 
 16. Arctic Monkeys – Do I wanna know
 17. Abel – Onderweg

Spotify
Nu je alle feitjes en wist-je-datjes tot je hebt genomen kan je natuurlijk nog maar één ding doen en dat is de officiële Groene Top2000 beluisteren waarin alle liedjes die jullie hebben ingevuld zijn opgenomen. Met trots presenteert de Promocie
De Groene Top2000 afspeellijst op Spotify. We nodigen je van harte uit om de afspeellijst nu te volgen en te genieten van de favoriete plaatjes van je clubgenoten! 

Helaas zijn drie liedjes verloren gegaan in de strijd. Ons geliefde Groen als Gras is, zoals vele van jullie weten niet beschikbaar op Spotify en ook het clublied Mijn Heracles was (helaas) onvindbaar. De voorzitter van de Klapcie, Erik Verleg, koos voor het lied Nijmegen van Bjorn van der Doelen. Dit was niet geheel zonder reden, want er is een heus Heyendaallied in de maak op de melodie van deze song. Helaas, staat ook dit pareltje niet op Spotify, maar we wilden jullie deze toch niet onthouden. Mocht je dus alvast een beetje sfeer willen proeven van het nieuwe Heyendaallied, klik dan hier!