Over een paar dagen is het alweer kerst. Waar dit normaal een tijd is waar veel mensen aan een lange tafel samen met familie en vrienden genieten van het kerstdiner. Dat zal dit jaar een beetje anders zijn dan normaal. Een positieve noot in dat verhaal is dat je zo mooi onder de eeuwige vraag van tante Ans uitkomt: “Hoe is het in Nijmegen en hoe gaat het met de studie?” Geen oom Jan die er vervolgens aan toevoegt: “Ben je nog goed op stap geweest de afgelopen week?” Voor dat je hierop kunt reageren, gaat hij al door: “Ja, in mijn tijd…” En als kers op de taart, ook niet dé vraag van oma: “Wanneer neem je eens iemand mee naar het het kerstdiner, kind?” 

Nee, laten we eerlijk zijn. Hoe graag we deze gesprekken soms ook willen ontwijken, iedereen wil toch het liefst aan die grote gedekte tafel zitten vol lekker eten. Nu is de tafel dit jaar misschien iets kleiner, maar lekker eten kan nog steeds natuurlijk. Tijdens Diner Rouler blijkt elk jaar maar weer dat Heyendalers echt wel weten wat lekker eten is. Keukenprinsen en -prinsessen staan op tijdens deze activiteit. Als Promocie waren we dan ook benieuwd wat de leden van onze vereniging tijdens de kerstdagen op tafel toveren. We hebben verschillende leden gevraagd om hun favoriete kerstgerechtjes met de rest van Heyendaal te delen. Op deze manier kun ook jij inspiratie opdoen om je familie te verrassen deze week. 

Jens (H3) begint het kerstdiner graag met een pasteitje van kippenragout. Naar eigen zeggen: “Een diner met een pasteitje is altijd een partijtje!” De geheime tip bij dit recept is dat het ook prima kan met ragout uit blik wanneer je het maken van de ragout te veel werk vindt. Bij Amber (D10) zorgt haar oma altijd dat er een heerlijke groentesoep op tafel komt te staan met kerst. “Ik weet niet beter dan dat oma ieder jaar met kerst groentesoep maakt, een echte traditie. Naast dat ik groentesoep een erg lekkere soep vind, staat het in mijn ogen ook voor de gezelligheid van de hele familie samen met kerst. Hierom is groentesoep mijn favoriete voorgerecht.”

Branca (D4) gaat voor een variant op een klassieker namelijk bietencarpaccio. “Ik probeer meer vegetarisch te eten en dit vond ik een verrassend lekker alternatief van normale carpaccio!” Ook Suzanne (D13) start graag met een vegetarisch gerechtje, Italiaanse bruschetta met tomaten. “Het is een lekker licht en fris voorgerecht, wat heel simpel te maken is maar vol smaak zit. Daarnaast ben ik echt verliefd op de Italiaanse keuken en is dit een gerechtje wat je altijd wel kan maken.” 

Waar veel mensen de kerstrecepten van familie meekrijgen is dit voor de zalm met groene asperges en pastinaakpuree van  Annika (D11) net even anders. “Oorspronkelijk kom ik van de boerderij. We slachten ons eigen vlees waardoor de hele diepvries eens per jaar wordt gevuld en we hier vervolgens een heel jaar van kunnen eten. Toen ik voor het eerst in mijn leven vis proefde was ik dan ook meteen verkocht. Omdat ik dit echt iets culinairs en speciaals vind (want dit aten we vrijwel nooit thuis) maak ik dit graag met bijzondere gelegenheden, zo ook met kerst! Daarnaast ben ik dol op groene asperges en vind ik dit gerecht helemaal af met een puree van pastinaak. En niet geheel onbelangrijk, het is nog gezond ook! Smullen maar!”

Sybren (H1) en Bregje (D2) zouden familie van elkaar kunnen zijn, want zij kiezen allebei voor de tactiek om een naar eigen zeggen relatief simpel recept door te laten gaan voor een sterrenrestaurant-waardig gerecht. Daarnaast zijn ze ook allebei fan van paddenstoelen. Sybren gebruikt deze in een paddenstoelenrisotto. Niet alleen voor kerst, maar ook op andere dagen. Dit is voor mij het recept om culinair over te komen zonder dat het daadwerkelijk moeilijk is. Maar goed, dat vermeld je er natuurlijk niet bij als je serveert. Ook chill is dat het redelijk met een studentenproof budget te maken is.”
Bij Bregje staat ook nog een andere groente centraal naast de paddenstoelen. Haar favoriete gerecht is penne met witlof en paddenstoelenroomsaus. “Wil jij anderen imponeren met een duur gerecht? Dan is dit perfect. Anderen zien kookkunsten en dure ingrediënten, jij alleen een kassabon van 2.60 en het hellofresh receptenboek van je moeder. De bite van de witlof en de smeuïgheid van de paddenstoelenroomsaus maken deze pasta onweerstaanbaar. De looks van een sterrenmaaltijd door de garnering van krulpeterselie. Dit gerecht heeft alles wat een stuko hartje begeerd; uiterlijk vertoon doch zo goedkoop als wat.
Extra tip: Serveer het gerecht met een scheutje truffelaroma om er een luxueuze touch aan te geven.”

In de familie van Madelon (D12) is de ‘toetjesmaag’ echt een begrip. “Vorig jaar heb ik dit recept met Kerst voor de hele familie gemaakt. We vieren Kerst normaal gesproken met de hele familie van m’n moeders kant, waar de toetjes eigenlijk altijd het belangrijkst zijn. Samen met m’n nicht zorgde ik voor de toetjes. Om te voorkomen dat het een en almachtige chocoladetoetjes zouden worden, wilde ik er ook iets met fruit bij. Het werd deze panna cotta. Uiteindelijk hebben we met plankjes hout in de koelkast het voor mekaar gekregen om de glaasjes schuin te zetten, waardoor je dat mooie effect krijgt. Een echte aanrader!”

Ook bij Ellen (D6) mag het toetje, monchoutaart in een glaasje, zeker niet ontbreken.  “Dit heerlijke nagerecht is makkelijk te bereiden en slaat altijd aan. Kersen zijn mijn favoriete fruit, de zoete smaak van kersen heeft voor mij altijd een associatie met feest. Mijn moeder maakt dit altijd met kerst. Ik zie haar zo voor me (enigszins gestresst) in de weer om alle kerstgangen op te dienen. Of het nu een verjaardag is of kerst, kerst.. uh kersen is altijd goed. De romige smaak van monchou en de heerlijke smaak van bastognekoeken maken dit nagerecht helemaal af! Geserveerd in een glas, biedt dit nog een mogelijkheid om diep in het glaasje te kijken.”

Ook de Promocie heeft nog een tip voor wanneer je tijdens het koken even moet wachten. Je hebt dan precies genoeg tijd om jouw top 10 voor de groene Top2000 door te geven. Dit kun je nog doen t/m 23 december via de volgende link.

Lieve, culinaire Heyendalers, bedankt dat jullie ons een kijkje hebben gegeven in jullie kerstkeuken. Als Promocie hebben we er heel erg van genoten en we denken dat dit ook voor de rest van de vereniging zal gelden. We willen iedereen een hele fijne kerst wensen en hopen dat jullie dit jaar allemaal wat extra genieten van de mensen waarmee je de kerst wel door mag brengen. 

Oh en nog een voordeeltje van de lockdown: Je hoeft de dagen na kerst waarschijnlijk helemaal niets te doen, dus die driedaagse kater is dit jaar geen enkel probleem!